Monday, September 18, 2017

gambar sekitar majlis perkahwinan anak kawan sekolah SMBM

Majlis berlangsung di FRIM Kepong 17/9/17
niat hati nak bersama kawan222 sekolah tapi x dpt dilunaskan
ada urusan lain .

justru itu nak hilangkan kerinduan
gambar mereka letakan di sini.





bergambar sakan mereka.

gambar pengantin x kelihatan nampaknya...




Friday, September 15, 2017

BERBUKA DENGAN PIZZA


Khamis semalam kami berpuasa
pkwe kata nak makan pizza
on the way balik opis singgah
PIZZA taman Conaught - Cheras


tebus kad gores dapat bubur mushroom

ambik large pizza pakai voucher discount 25%


perasa Chicken Sensation

sedap jugakkkkkkk

settle RM28 +++++

Thursday, September 14, 2017

petang khamis

roti goyang


pagi tadi ada member bfast gambar di atas
harus nak buat ni........

siapa suka ni....................

Friday, September 8, 2017

TETAMU ADALAH PEMBAWA RAHMAT

Assalamualaikum

Hikmah Rumah Didatangi Tetamu
๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’


Seorang perempuan mengadu kepada Rasulullah s.a.w.  tentang perihal suaminya yang suka menjemput tetamu ke rumah. Si isteri sangat penat menghidangkan makanan dan melayan tetamu.

Perempuan tadi pun pulang ke rumah tanpa sebarang jawapan daripada Rasulullah s.a.w.. 
   
Tidak berapa lama kemudian Rasulullah s.a.w. memberitahu kepada suami perempuan tadi bahawa dia akan ziarah ke rumahnya. Lalu suami tadi pun memberitahu kepada isterinya bahawa pada hari ini kita ada tetamu istimewa yang akan datang. Isterinya bertanya:

"Siapakah tetamu itu?"

Maka dijawab olehnya bahawa tetamu itu adalah Rasulullah s.a.w.. Isteri tadi sangat gembira mendengar berita tersebut. Lalu dia pun menyediakan makanan yang lazat dan sedap-sedap untuk Rasulullah s.a.w.. 

Ketika Rasulullah s.a.w. hendak pulang. Baginda memberitahu kepada suami tadi supaya memberitahu isterinya supaya melihat dipintu ketika baginda keluar.

Kemudian isterinya pun melihat ke pintu semasa Rasulullah s.a.w. keluar.

Dilihatnya binatang-binatang seperti lipan, kala jengking dan segala yang memudaratkan ikut keluar bersama Rasulullah s.a.w.. Beliau sangat terkejut lalu Rasulullah Sallallah 'Alaihi Wasallam berkata kepadanya:

"Demikianlah yang berlaku setiap kali tetamu menziarahi rumah seseorang."

Apabila tetamu kita pulang, akan keluar dari rumah kita segala bentuk bala, kemudaratan, binatang-binatang yang menyakitkan dan penyakit dari rumah kita. 

Rumah yang sentiasa diziarahi tetamu ialah rumah yang disukai oleh Allah s.w.t.. Turunnya rahmat dan barakah dari langit.


ู‚ุงู„ ุฑุณูˆู„ ุงู„ู„ู‡ ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู…: " ุฅุฐุง ุฃุฑุงุฏ ุงู„ู„ู‡ ุจู‚ูˆู… ุฎูŠุฑุงً ุฃู‡ุฏู‰ ู„ู‡ู… ู‡ุฏูŠุฉ. ู‚ุงู„ูˆุง: ูˆู…ุง ุชู„ูƒ ุงู„ู‡ุฏูŠุฉ؟ ู‚ุงู„: ุงู„ุถูŠู ูŠู†ุฒู„ ุจุฑุฒู‚ู‡، ูˆูŠุฑุชุญู„ ุจุฐู†ูˆุจ ุฃู‡ู„ ุงู„ุจูŠุช ". ููŠุงุงุญุจุชูŠ " ุงู„ุถูŠู ุฏู„ูŠู„ ุงู„ุฌู†ุฉ ". ูˆู‚ุงู„ ุฑุณูˆู„ ุงู„ู„ู‡ ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู… ู…ู† ูƒุงู† ูŠุคู…ู† ุจุงู„ู„ู‡ ูˆุงู„ูŠูˆู… ุงู„ุขุฎุฑ ูู„ูŠูƒุฑู… ุถูŠูู‡ ...
ุตู„ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุนู„ู‰ ุขู„ู‡ ูˆุตุญุจู‡ ุฃุฌู…ุนูŠู†..

ALHAMDULILLAH, TETAMU ADALAH PEMBAWA RAHMAT.

Thursday, September 7, 2017

Kaya dan Berjaya

Kisah kejayaan tuan punya kedai sukan Al Ikhsan. 

.
Ilmu dan petua yg sangat sangat bermanfaat setelah mendengar perkongsian di slot Inspirasiku di radio IKIM.fm bersama Tn. Haji Ali Hassan, Pengasas & Pengerusi Al Ikhsan Sports Sdn Bhd. Moga yg membaca akan dapat ilmunya juga, Insya Allah.

Tn Hj Ali bukan datang dari keluarga yg ber bisnes. Anak bongsu dari 8 beradik. Didikan mak ayah beliau yg membentuk peribadi beliau. Masa remaja usia sekitar 17 tahun, gemar bermain bola, dan habis main duduk melepak depan rumah dgn kawan kawan...ditegur ayahnya supaya cepat mandi & solat Maghrib. Sekali buat, ditegur, kali kedua buat, ditegur baik lagi...kali ketiga beliau ulangi, ayahnya halau beliau dari rumah. Ya, dihalau rumah kerana nakal tak berubah menjaga solat awal waktu. Sebulan Tn Hj Ali berkelana dari satu rumah kawan ke rumah kawan yg lain, menumpang tidur. Setelah sebulan, beliau sendiri yg balik ke rumah, ayah nya tak mencarinya pun. Ayahnya menyampaikan satu mesej bahawa dia sayangkan Allah lebih dari sayang anaknya.

.

Kedua dua mak ayah Tn Hj Ali gemar bersedekah. Ayahnya dulu, dpt sahaja duit pencen, 1/2 dari pencen nya di sedekahkan ke pelbagai tempat. Mak beliau pun kuat bersedekah. Tn Haji Ali berulang kali pernah tanya emaknya apa yg di doakan untuknya, tapi emaknya enggan beritahu. Akhirnya, emak nya ada beritahu juga...bahawa setiap hari berdoa " semoga Ali jadi orang yg berjaya, kaya..supaya boleh bagi aku duit, dan dapat aku bersedekah lebih banyak". Power nya doa emak. Tn Hj Ali berkata, memang emaknya tak geti beli2 barang, asal ada duit je, dia mesti sedekah. Kalau diberi RM5000, lepas seminggu habis digunakan wang tu utj bersedekah. Kalau beliau bagi RM10,000...pun habis diguna emaknya ke jalan sedekah. Ayah nya meninggal dunia ketika beliau di UTM belajar diploma engineering, dan emaknya meninggal dunia 2 tahun yg lalu.

.

3 prinsip / formula yg beliau pegang, dan inilah rahsia beliau berjaya dlm perniagaan:

1) Jaga Solat.
2) Berbuat baik & sayangi ibubapa
3) Sedekah, zakat.

.

Lepas abis belajar di UTM Skudai, beliau tak pernah bekerja makan gaji, tapi terus meniaga peralatan sukan, yg beliau mulakan hanya dgn modal RM50 sahaja pada zaman sebagai student. Kiosk pertamanya hanya sebesar 100 kaki persegi, kecik je. Dia sorang staf, dia bos dia kuli. Masuk waktu solat, solat dln kedai.

.

Sentiasa mendahulu kan emaknya. Di setiap perasmian cawangan baru, emaknya jadi VVIP merasmikan, walaupun ada VVIP lain yg hadir, contohnya Menteri Besar.Beliau set satu KPI utk memuliakan ibunya.

.

Kejayaan beliau ialah hasil berkat investment parents nya dulu. Kita as parents ambil lah tauladan ini. Mak ayah Tn Hj Ali kuat bersedekah, jaga solat, jaga solat anak anak....dan Allah kurniakan kejayaan buat anak anak.

.

Berjaya nya Al Iksan kini, mempunyai 115 lebih cawangan di serata Malaysia. Menjadi champion di Malaysia dlm industri peralatan sukan setelah hampir 20 tahun lebih FOKUS dalam industri ini. Memulakan bisnes pada 1993, bank tak pandang bila nak buat loan, supermarket mall semua pandang sinis mampu ke nak bayar kos sewa lot kedai yg bernilai 20-30 ribu sebulan, dan ketika itu pesaing non Bumi dah maju. Beliau pegang prinsip Perang Badar. NIAT yg betul dan tahu apa yg perlu dibuat, FOKUS, dan kini berjaya. Dari retailer, jadi wholesaler, dan kini jadi main distributor. Brand Asics, Canterburry, Teka..sekadar menyebut beberapa major brands, mereka ini yg mencari Al Ikhsan utk dijadikan main distributor di Malaysia ( yg sebelum ini dipegang company dari Australia, Singapore, Dubai).
.

Prinsip berniaga beliau ialah BETULKAN NIAT dan FOKUS. Sebagaimana nak solat ada niat, begitulah nak berniaga. Jgn main main. Niat kena betul kenapa nak berniaga. Dan fokus dlm bisnes yg diceburi, hingga berjaya...jgn mudah & cepat lompat lompat bisnes bila satu bisnes tu belum buahkan hasil.

.

Di ofis HQ nya yg ada 300 staf, bila sampai je kerja pagi pukul 9am, staff akan ke surau ofis utk solat dhuha dahulu. Waktu zohor, semua staf WAJIB turun ke surau ofis utk solat berjemaah. Dahulukan Allah, kemudian semua kerja jadi senang & berkat. Kawan beliau seorang pakar bedah jantung minta nasihat beliau, dan beliau nasihatkan tentang jaga solat awal waktu. Terbukti berkesan! Kalauh dulu selalu lengahkan solat, Asar sampai lajak hampir2 jam 7pm....ada aja masalah masa surgery...ada complication....tapi sejak kawannya solat awal Asar, smooth aja semua urusan pembedahan....surgery yg 3 jam selalunya boleh siap dlm masa sejam lebih...

.

Syarikat nya ada team CSR nya sendiri, yg bergerak setiap minggu mencari org susah, fakir miskin...utk projek sedekah. Team CSR nya juga sediakan motivational talk utk kongsi kisah kejayaan & ilmu, SECARA PERCUMA kpd byk students university. Kenapa free? Sebab beliau dah niatkan, segala sedekah, termasuk sedekah ilmu....pahalanya utk kedua dua arwah ibubapanya. Kata beliau, dgn bagi talk di universiti yg ada 3000 pelajar, kalau 10% pelajar ini amalkan ilmunya, spt jaga solat, rajin sedekah dan sayangi ibubapa, banyak saham pahala yg mengalir buat ibubapanya...Dgn cara ini lah beliau kata beliau maintain " komunikasi" dgn kedua dua parents nya...selain kerap ke kubur,ziarah dan sedekah bacaan Al Quran. Malahan kubur emaknya mmg setiap minggu di ziarahi oleh anak anak yatim, kerana semasa hayatnya, emaknya ada 2 buah rumah anak anak yatim. Beliau meletakkan standard yg tinggi ini dlm berbakti kepada kedua org tuanya, supaya ahli keluarganya nampak sendiri...dan Insya Allah amalan ini akan diteruskan oleh generasi anak cucu nya nanti.

.

Pesanan akhir beliau dlm temuramah tadi ialah, AMALKAN CEPAT segala ilmu yg kita ada. Tak guna ada banyak ilmu, tapi tak amal, tak apply. Macam anak anak muda sekarang, hari hari rajin bacaa internet, baca ilmu itu ini, tapi tak amal....menulis kencang di FB tentang Steve Job lah....last last nak makan pun mintak duit kat kita ๐Ÿ˜‚....Analogi yg beliau beri ialah umpama kita berbicara pasal manis & sedapnyaa durian....study lah setahun pun pasal durian, tapi kalau kita tak kopek dan makan sendiri, kita tak akan tahu nikmat sebenarnya...bila kita makan je durian, tak sampai 5 min kita akan faham erti sebenar kesedapan durian tu.

Oleh: Dr Khairul Faizie Mohammad Kamar

Inspirasi kepada kita semua.

Wednesday, September 6, 2017

peringatan untuk diri sendiri

Assalamualaikum...... Perkongsian drpd Buku Karya Ausberg 49 tahun buku yang berjudul* 

"THE LAST LECTURE"

(Pengajaran Terakhir) yang menjadi salah satu buku best-seller di tahun 2007.""

KUNCI UNTUK MEMBUAT HIDUP ANDA LEBIH BAIK,

 terdiri atas  
--Personality, 
--Community and 
--Life.  

Berikut penjelasannya:

   A.  PERSONALITY:

1. Jangan membandingkan hidup Anda dengan orang lain karena Anda tidak pernah tahu apa yang telah mereka lalui.

2. Jangan berfikir negatif akan hal-hal yang berada diluar kendali Anda, melainkan salurkan energi Anda menuju kehidupan yang dijalani saat ini, secara positif

3. Jangan bekerja terlalu keras, jangan lewati batasan Anda.

4. Jangan memaksa diri Anda untuk selalu perfect, tidak ada satu orang pun yang sempurna.

5. Jangan membuang waktu Anda yang berharga untuk gosip.

6. Bermimpilah saat anda bangun (bukan saat tertidur).

7. Iri hati membuang waktu, Anda sudah memiliki semua keinginan Anda.

8. Lupakan masa lalu. Jangan mengungkit kesalahan pasangan Anda di masa lalu. Hal itu akan merosak kebahagiaan Anda saat ini.

9. Hidup terlalu singkat untuk membenci siapapun itu. Jangan membenci.

10. Berdamailah dengan masa lalu Anda agar hal tersebut tidak menganggu masa ini.

11. Tidak ada seorang pun yang bertanggung jawab atas kebahagiaan Anda kecuali Anda.

12. Sedari bahwa hidup adalah sekolah, dan Anda berada di sini sebagai pelajar. Masalah adalah sebahagian daripada kurikulum yang datang dan pergi seperti kelas aljabar (matematik) tetapi, pelajaran yang Anda dapat bertahan seumur hidup.

13. Senyumlah dan tertawalah.

14. Anda tidak dapat selalu menang dalam perbezaan pendapat. Belajarlah menerima kekalahan.

      B. COMMUNITY:

15. Hubungi keluarga Anda sesering mungkin

*16. Setiap hari berikan sesuatu yang baik kepada orang lain.

17. Ampuni setiap orang untuk segala hal

18. Habiskan waktu dengan orang-orang di atas umur 70 dan di bawah 6 tahun.

19. Cuba untuk membuat paling sedikit 3 orang tersenyum setiap hari.

20. Apa yang orang lain fikirkan tentang Anda bukanlah urusan Anda.

21. Pekerjaan Anda tidak akan menjaga Anda di saat Anda sakit, tetapi keluarga dan teman Anda. Tetaplah berhubungan baik

           C. LIFE:

22. Jadikan Allah sebagai yang pertama dalam setiap fikiran, perkataan, dan perbuatan Anda.

23. Allah menyembuhkan segala sesuatu.

24. Lakukan hal yang benar.

25. Sebaik/ seburuk apapun sebuah situasi, hal tersebut akan berubah.

26. Tidak peduli bagaimana perasaan Anda, bangun, berpakaian, dan keluarlah!.

27. Yang terbaik belumlah tiba.

28. Buang segala sesuatu yang tidak berguna, tidak indah, atau mendukakan.

29. Ketika Anda bangun di pagi hari, berterima kasihlah pada Allah untuk itu.

30. Jika Anda mengenal Allah, Anda akan selalu bersukacita. So, be happy.

Mati tdk menunnggu Tua....Mati tidak menunggu sakit...nikmati hidup....sebelum hidup tidak bisa di nikmati.

Sahabatku !,
Saat membaca dan selesai menyemak semua hal di atas, kami mohon kepada sahabatku  untuk mengongsikan tulisan ini kepada "orang" yang kita cintai, "teman" sepermainan kita, "teman" sepejabat, mahupun "orang" yang tinggal dengan kita.

Pengetahuan ini tidak hanya akan memperkaya kita, tetapi juga orang di sekeliling kita. 

BERKONGSILAH HAL YANG BAIK...!!

lunch 4 Sept 2017 Busaba Heavenly Thai BSC

lunch date ngan kakak2 ofis lama yang disayangi 
di Busaba Heavenly Thai BSC
Bangsar 


suasana di dalam nya amat tenang dan damai


dari jam 12 hampir jam 3 kami berborak222 dan bercerita memacam

 udah kenyang menikmati hidangan dan dessert

bertemu dan berpisah

terima kasih pada Betty yang ber t-shirt putih yang belanja

next time - kami belanja pula yer.......

Tuesday, September 5, 2017

gantung buai cucu kat porch kete


raya haji bebaru ni 3/9/17 cucu datang rumah
baru 2 bulan

masuk rumah jer meragam nak tido dalam buai
nak gantung dalam rumah xde tempat utk digantung
penyudahnya kat luar ada alang kayu kat porch - gantung buai

baru lena bila kena henjut dan berangin sepoi222



budak kenit ni - namanya HANA


TOK WAN dan TOK PA

ramai yang ngadap dia - baru dia lena


baju merah ni bapanya  

berganti222 menjaga nya walaupun pagar berkunci


TOK WAN setia menjaga - sementara kami makan kat dapor

semoga HANA jadi budak yang baik yer....

Wednesday, August 30, 2017

NIAT PUASA HARI ARAFAH - 9 ZULHIJJAH






AAMIIN-AAMIIN

wordless wednesday

akan terjah ke sini nanti - 

MOVIE ANIMATION PARK STUDIOS - IPOH, PERAK

Tuesday, August 29, 2017

Pandai Masak rupanya

assalamualaikum

hari ni menu aper?

[4:00 PM, 8/29/2017] TAUFIQ: wasalam                        
[4:01 PM, 8/29/2017] TAUFIQ: hihi

: nmpk sedap nyer - siap bawang besar bagai                        
: mkn berbuka petang ni pasti berselera


ini ler hasil anak buah kiter kena masak untuk adik22 balik dari kerja
AYAM MASAK SAMBAL

pesanan dari emaknya tidak dilupakan - jaga adik, jaga rumah dan jaga makan adik222nya

kami sekeluarga mendoakan emaknya dapat  menunaikan fardhu haji dengan mudah dan mendapat haji yang mabrur

bila berjumpa mesti bergambar

attend wedding anak sepupu di Dewan DBKL, Taman Sri Delima, Kepong
pada 27 Ogos 2017


Ibu pengantin berbaju turqois


jom layan Gambar Sri Kandi Bolajaring Malaysia





Biodata:
Tarikh lahir: 9 Ogos 1997
Tempat lahir: Ampang, Selangor
Bapa: Azizan Azmi
Ibu: Norsila Jaafar
Adik beradik: Anak keempat daripada lima beradik. Mewarisi bakat bersukan daripada bapanya, bekas pemain ragbi kebangsaan.
Tinggi: 175 sentimeter
Berat: 75 kg
Pendidikan: Sekolah Sukan Kuala Lumpur; Sekolah Sukan Bukit Jalil

Sukan:

  • Mula berjinak-jinak dengan bola jaring pada usia 13 tahun.

  • Aktif dalam sukan olahraga, khasnya acara lompat jauh.

  • 43 kaps bersama skuad kebangsaan sejak 2013.

  • Dipilih sebagai 'Pemain Paling Bernilai' ketika pasukan negara muncul juara.
  • Kejohanan Bola Jaring Asia 2016.

  • Posisi: Penyerang (GS)





teringat zaman silam semasa mewakili bolajaring untuk Syarikat

adakah anda semua pernah bermain Bolajaring.......

semoga NAJWA terus suksess 

Monday, August 28, 2017

LIN DAN KALAH



Lin Dan tumbang di tangan Axelsen

Share
GLASGOW: Pemain Denmark, Viktor Axelsen memenuhi impiannya apabila menumbangkan pemain legenda, Lin Dan dalam dua set untuk merangkul kejuaraan perseorangan lelaki di Kejohanan Badminton Dunia di Glasgow.


Pada usia 33 tahun, Lin Dan memburu gelaran keenamnya tetapi hajatnya disekat dalam kekalahan 22-20, 21-16 di tangan Axelsen yang 10 tahun lebih muda.


Axelsen adalah pemain Denmark ketiga merangkul kejuaraan perseorangan lelaki selepas Flemming Delfs (1977) dan Peter Rasmussen 20 tahun lalu, juga di Glasgow.



"Ia adalah impian saya untuk berada di final kejohanan dunia," kata Axelsen, pemenang pingat gangsa Kejohanan Dunia 2014 dan Olimpik 2016.


"Tetapi sukar dipercayai dapat menewaskan Lin Dan. Sudah beberapa tahun saya menyaksikan dia bermain. Hari ini, saya mungkin tampak yakin, tetapi di dalam saya menggeletar seperti anak kecil."


Bagi Lin Dan pula, ia adalah kekalahan yang cukup sukar diterimanya. "Jika saya menang set pertama, keputusannya mungkin berbeza," kata jaguh dari China itu. "Tetapi di set kedua, tekanan tertumpu kepada saya."


Dalam final perseorangan wanita, Nozomi Okuhara muncul pemain Jepun pertama menjuarai kategori itu dengan kemenangan 21-19, 20-22, 22-20 ke atas Pusarla V Sindhu dari India. - AFP



Thursday, August 24, 2017

Maksud LOGO Sukan SEA ke-29 Kuala Lumpur 2017


Walaupun Sukan Sea sudah seminggu berjalan - nak citer sikit maksud
LOGO Sukan Sea Ke 29

yang amat menarik bagi ku.....

Logo Sukan SEA Ke-29 Kuala Lumpur 2017

Wau Bulan dipilih sebagai logo rasmi temasya Sukan SEA ke-29 – Kuala Lumpur 2017. Logo ciptaan Mohd Samsudin Adnan dipilih daripada 174 penyertaan menerusi pertandingan mencipta logo yang diadakan sebelum ini. Pelancaran logo rasmi ini disempurnakan oleh Menteri Belia dan Sukan, khairy Jamaludin Abu Bakar di Esplanade, Suria KLCC, disini, sebentar tadi.

Pemilihan Wau Bulan ini berdasarkan kepada keindahan, kesantunan dan kekuatannya membelah awan. Selain itu, ia juga melambangkan keunikan sukan menuju ke arah kecemerlangan lebih tinggi. Kombinasi warna yang digabungkan pada logo berkenaan pula mewakili warna-warna panji semia negara Asia Tenggara sekali gus melahirkan identiti Kuala Lumpur 2017.


Turut dilancarkan pada majlis sama adalah tema temasya iaitu ‘Bangkit Bersama’. Khairy berkata pemilihan tema ini adalah seiring dengan cabaran terkini dan akan datang yang perlu ditempuhi oleh negara Asia Tenggara sebagai satu komuniti.


Turut dilancarkan pada majlis sama adalah pendaftaran sukarelawan Kuala Lumpur 2017. Mereka yang berminat mendaftar boleh melayari laman sesawang rasmi temasya di www.seagames2017.com.my. Sumber: BHarian

semoga kontinjen Malaysia BERJAYA mencapai target pingat Emas...

Wednesday, August 23, 2017

RABU

cantik gerbang mahkota
semasa ke Johor 5/8/17



kol 12.00 malam kami terjah


Tuesday, August 22, 2017

Atiehilmi-com; First Giveaway Ukhwah Kita Kerana Allah


klik22222 memeriahkan giveaway ATIEHILMI


CARA-CARANYA :

1 : FOLLOW blog kakak
  • kakak akan follow awak balik nanti..
2 : FOLLOW G+ kakak
  • pun sama !! kakak akan follow balik jugak nanti..
3 : FOLLOW INSTAGRAM kakak

4 : LIKE FANPAGE kakak

3 : TULIS entri berkaitan ATIEHILMI.COM FIRST GIVEAWAY UKHWAH KITA KERANA ALLAH - kerana blognya kemas, padat dengan cerita2 yang memberi pengajaran kepada pembaca dan tidak membosankan jalan ceritanya.




itu hadiah klu berjaya diterima.

INGATAN UNTUK DIRI SENDIRI

Usrah Tarbiah Jiwa

Teruslah berbuat baik, berkata baik, memberi nasihat yang baik, taip yang baik-baik.

Walaupun tidak ramai orang mengenalimu, cukuplah Allah mengenalimu lebih daripada orang lain.

Jadilah seperti jantung yang tidak terlihat tetapi terus berdenyut setiap saat hingga membuat kita terus hidup menjelang akhir hayat.

Setiap yang baik itu datangnya dari Allah, manakala yang buruk itu datangnya daripada kelemahan diri kita sendiri.

Malam tadi tengok Bola Sepak

Anak buah Kim Swee pukau Myanmar

Share




SHAH ALAM: 

Malaysia mengesahkan tempat ke separuh akhir acara bola sepak Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 (KL2017) selepas menewaskan Myanmar 3-1 di Stadium Shah Alam, sebentar tadi.

Kemenangan itu menyaksikan skuad kendalian Datuk Ong Kim Swee berkongsi sembilan mata dengan Myanmar yang berada di tangga teratas Kumpulan A.

Malaysia bermula sedikit perlahan dengan Myanmar terlebih dahulu menguji kubu pertahanan negara menerusi percubaan Aung Thu yang hanya sedikit tersasar di penjuru kanan pintu gol.


Bagaimanapun, selepas 25 minit perlawanan, Malaysia dilihat sudah mula menemui rentak dengan melakukan beberapa percubaan berbahaya terutama sepakan percuma menarik Irfan Zakarian namun ditepis penjaga gol, Sann Sat Naing.

N Thanabalan menceriakan puluhan ribu penyokong Harimau Malaya apabila menampan masuk bola sepakan Matthew Davies pada minit ke-34.


Hanya seminit selepas itu, Stadium Shah Alam terus gamat dengan sorakan penyokong Harimau Malaya apabila Safawi Rasid meledak gol kedua Malaysia selepas menanduk masuk bola hantaran S Kumaahran.  


Myanmar cuba bangkit memburu gol penyamaan sebaik bersambung babak kedua tetapi gagal menemui penyudah termasuk rembatan Si Thu Aung dari luar kotak penalti pada minit ke-55 yang melepasi palang gol.


Thanabalan hampir meledak gol kedua peribadi pada perlawanan itu, namun rembatan derasnya pada minit ke-59 berjaya diselamatkan Sat Naing.


Lapan minit sebelum tamat permainan, Thanabalan akhirnya menebus kekecewaan itu apabila menanduk masuk bola hantaran silang Muhammad Jafri Firdaus Chew untuk meletakkan Malaysia selesa mendahului 3-0.



Myanmar akhirnya berjaya memecah kebuntuan jaringan pada minit ke-86 menerusi pemain gantian, Than Paing namun sudah terlambat untuk mereka sekurang-kurangnya mendapatkan keputusan seri.

Friday, August 18, 2017

Jumaat - 25 Zulkaedah


YA ALLAH  MUDAHKANLAH LANGKAH KAMI DI PAGI INI, 

TUNJUKKANLAH JALAN REZEKI KAMI DI HARI INI.

   AMIIN....