Wednesday, August 13, 2008

RENUNGAN

Assalamualaikum;
Seorang Executive muda yang berjaya sedang memandu di sebuah perkampungan dipinggi Bandar. Ia memandu agak laju dengan sebuah kereta BMW yang berprestasi tinggi yang baru sahaja dibelinya. Sambil ia memandu perlahan-lahan ia sedang memerhatikan seorang anak kecil dicelah-celah kereta yang diletakkan di tepi jalan, ia memperlahankan keretanya untuk melihat sesuatu yang difikirkannya.

Seelok-elok sahaja kereta BMW tersebut melintasi kawasan tersebut, anak kecil tidak kelihatan tetapi seketul batu dilontarkan tepat mengena pintu di sebelah kanan kereta BMW tersebut.
Apalagi Executive muda tersebut menekan brek sekuat hatinya dan berundur ke tempat dimana anak kecil tadi berdiri. Dengan marahnya dia keluar dari kereta terus meluru ke arah anak kecil, menarik tangan anak kecil dan menghempasnya ke kereta yang terletak ditepi jalan dan terus memarahi anak kecil tadi.

"Apa ni? Siapa awak? dan apa ke jadahnya awak berada di sini?
Itu kereta baru, mahal dan susah nak dibaiki, Awak tau tak?
Kenapa awak buat ini semua? jerit Executive tersebut.

Anak kecil itu tunduk sedih, sayu dan memohon maaf;
Saya minta maaf pakcik,
Saya tak tahu apa patut saya buat, ia merayu.
Saya melontar batu kerana tak ada orang yang berhenti di sini apabila saya panggil".
Dengan linangan air mata ia menunjukkan ke satu sudut yang tidak jauh dari situ.

"Itu Abang Saya, ia jatuh dari kerusi roda dari tebing di sebelah dan tak ada orang yang dapat mengangkatnya kembali. Boleh tak Pakcik menolong saya, ia cedera dan ia terlalu berat untuk saya.

Dengan rasa terharu Executive muda tersebut melepaskan anak kecil tersebut dan terus mengangkat abangnya dan meletakkannya kembali ke kerusi roda.

Terima kasih pakcik. Saya doakan pakcik selamat dunia dan akhirat.
Tak dapat digambarkan dengan perkataan, Executive muda hanya melihat dengan sayu. Anak kecil tersebut menyorong abangnya yang cacat dan cedera pulang menuju ke rumahnya. Anak sekecil itu boleh mendoakannya akan kesejahteraan hidupnya.

Executive muda tersebut berjalan perlahan kearah keretanya yang kemek teruk tetapi ia membiarkan saja tanpa dibaiki. Ia mengingatkannya bahawa kite tidak perlu berkejar-kejar dalam kehidupan ini sehinggakan seseorang melontar batu hanya kerana hendakkan perhatian.

Pengajaran
Allah tidak menjanjikan hidup ini tidak pernah susah, bersukaria tanpa kesedihan, Panas tanpa hujan tetapi ia memberi kita kekuatan menenangkan kite semasa kesedihan dan menunjukkan jalan yang sebenar-benarnya.

'JANGANLAH KITA SOMBONG
DENGAN KELEBIHAN YANG SEMENTARA'
C U AllNo comments: