Wednesday, February 8, 2012

terkena juga

Cuti Maulidul Rasul dan Thaipusam daku berada di Melaka

3/2/12 bawa MIL ke Hospital PUTRA Melaka kerana pada 4/2/12  wat operate Mata MILsebelah kanan pulak sebelah kiri telah di operate 16 Disember 2011 yang lalu = very clear penglihatan katanya
semuanya berjalan dengan lancar sekali  === Syukur ke Hadrat Illahi.
Check-Out dari Hospital , kami telah menghantar MIL ke rumah adik ipar untuk dijaga olehnya, tuntutan kerja meminta kami untuk pulang ke Kuala Lumpur.

Pada petang Isnin 6/2/12 selepas minum petang bersama MIL dan adik beradik yang lain kami berundur diri bertolak ke Kuala Lumpur, hari tersangatle panas dan terik sekali.  Pkwe pulak kena sakit kepala yg amat sangat = berhenti Perhentian mana lupa namanya = beli ais dan tuam kepala pkwe ku bg sejuk sikit.

Perjalanan lancar, walaupun kereta bertali arus, pkwe mmg klu memandu suka line tengah atau kiri sahaja, jarang sangat ke kanan sebab katanya kete2222 mewah bnyak kanan yg memecut laju2222. Daku tau duduk dan picit222 kepala dia agar kurang ckit sakit kepalanya.

Sedang memandu hampir sampai ke REHAT dan RAWAT Senawang,  pkwe kata nape lampu dekat meter tu warna kuning dan pkwe terus masuk ke hentian Senawang dan terus kerete berhenti  dan senyap je bila start enjin xmau, mati, cuba dan cuba, xmau juga.  Memang sah x mau ni.. tingkap leh buka pulak, enjin yg mati...... Nasib mmg baik juga le berhenti di REHAT tu terang benderang lampu = orang pun ramai, xde le takut, daku tengok pkwe ku relax aje, daku yg nervous semacam, takutttttttttttttt

Masa tu hampir maghrib - tunai kan solat dahulu, daku terus tnya dekat org jual buah no tipon PLUS RONDA = satu jam jam kemudian PLUS RONDA sampai - maaf lewat katanya banyak kete tersadai tepi jalan, check punya check katanya sensor rosak, dia xleh betulkan, klu ada kenal org nk betulkan boleh le call, klu tidak dia cuba dapatkan kawanya. Taknak fikir panjang, mntak org PLUS call kawan dia.

Org tu kata klu dia panggil kawan dia mgkin dalam RM400++ kena ni Bang, aiiit Poreman lom tengok udah ada harga , fuyoooooooooo xpe lah pkwe ku kata hari makin malam.. PLUS RONDA tunggu juga sampai kawan dia sampai, rasenya dlm pukul 9 mlm.

Poreman pun sampai terus mengenalkan diri dan melihat ape yg berlaku pada kete kami ni... rupanya mmg sensor dan adalah satu getah kecil diganti dekat sebelah enjin tu  tukar baru = sekejap aja boleh start = poreman le katakan,  sementara dia membetulkan kete tu, daku tgk dlm kete poreman tu penuh seanika bagai peralatan poreman. Tanganya membetulkan tempat yg rosak tp mulut nye berkata klu kete Abang ni kena tarik dlm RM2000 mesti udah kena ni Bang, kami mampu tersenyum  aje sebab xde pengalaman kena kete bermasalah ni......

Dalam pada membaiki kete ni ada juga 2-3 kete berhenti dan bertanya itu, ini, rupaya mereka cari makan nak tarik kete222 yg tersadai ni.... makan ribu2222..
Siap semuanya , borak22222 sekejap bg enjin kete ku itu benar2222 elok. Siap segala bagai pkwe ku pun nk bayar - poreman tu kata RM400 ++ xde kurang dan lebih lg , biasanya org perempuan nk mntak kurang aje  'xleh kurang ke? tp poreman tu diam aje, xde le nmpknya... Bayar je le,  ucap terima kasih dan asalamualaikum..
Kami pun beredar balik ke Kuala Lumpur...
Dalam perjalanan balik dalam kereta bnyak yg kami bualkan pasal kejadian yang berlaku dan RM yg dibayar td berbaloi ke tidak WALLAHUALAM
hampir jam 12 mlm smpai ke rumah .
Diharap janganlah terjadi mcam ni lg sebab amatlah perit dirasai.
mohon keampunan dari Allah subhanawataaala.

2 comments:

POSH76 said...

menda2 camni yg tak larat...tp semua yg terjadi pasti ada hikmahnyer

Delimasari said...

yer Posh!!!! Yang Maha Esa menguji hambanya..